Ginekološki pregled


                                           


Prvi ginekološki pregled obavlja se na početku stupanja u spolni život. Bilo bi poželjno da djevojka dođe na razgovor prije prvog spolnog odnosa, kada se obično informira o kontracepciji te savjetuje o zaštiti od spolno prenosivih bolesti, uz preporuku cijepljenja protiv HPV-a.


Za ginekološki pregled djevojka nikada nije premlada. Prvi pregled bi se trebao obavljati dok smo još bebe, u rodilištu, kako bi se na vrijeme ustanovila malformacija spolovila te točne dijagnoze postoje li neke druge bolesti.


  Važno je i da je liječnik spreman na razgovor i savjetovanje mlade osobe. Najčešće djevojke dođu na pregled u pratnji mame ali to nije uvjet, često je prvi put samo razgovor i upoznavanje a tek kada si spremna dogovorimo i pregled.


Roditelji ne moraju znati za tvoj posjet ginekologu i liječnik štiti diskreciju djevojke kao pacijenta. Međutim uvijek je djevojkama lakše ako se mogu povjeriti roditeljima. Ako je pak riječ o prekidu neželjene trudnoće, djevojke mlađe od 16 trebaju pristanak roditelja.


Ginekološki pregled se može obaviti i ako nisi imala spolni odnos. Uz dovoljno napunjen mokraćni mjehur ultrazvučnom sondom preko trbuha se pregledaju jajnici i maternica na kojima se na taj način mogu uočiti ciste i druge promjene. Nakon toga ćeš isprazniti mjehur, skinuti se, doći do stola i sjesti na njega raširivši noge u ginekološkom položaju. Ginekolog će pregledati vanjski izgled tvog spolovila, dubinu i prohodnost rodnice te prohodnost himena. Na taj način će moći odrediti što te očekuje na početku spolnog života (bolnost pri prvom spolnom odnosu je normalna pojava). Ako ti je himen neprohodan, pregled će se obaviti kroz analni otvor, a ako je himen prohodan, ginekolog će jedenim prstom ući u rodnicu, a drugom rukom pipati i utvrđivati položaj maternice.


Ako je djevojka spolno aktivna , potrebno je obaviti Papa test. Vrlo se često obavljaju i bakteriološki testovi, primjerice na klamidiju (spolno prenosivu bolest koja može, ako se ne liječi, uzrokovati upalu jajnika i neplodnost). Ako je djevojka promiskuitetna (često mijenja partnere) ili se drogira, ginekolog će je uputiti na test za sidu i hepatitis.


Što se kontracepcije tiče, ima više metoda između kojih možeš birati. Izbor može biti posve individualan ili pak odluka u koju se uključuje i partner. Ginekolog može svojim savjetom pomoći oko takve odluke tako što će ti preporučiti metodu kontracepcije koja odgovara baš tebi. Djevojkama se često preporučuju kontracepcijske tablete jer vrlo djelotvorno štite od trudnoće, a pritom cure ne ovise o volji svog partnera. Pilule se mogu početi koristiti već s 13-14 godina jer nisu utvrđena nikakva ozbiljna neželjena djelovanja u toj dobi. Prekid neželjene trudnoće u tim godinama može pak biti vrlo neugodan zahvat koji nosi određen rizik stoga je bolje da se djevojka, ako već stupa u spolni život tako rano, brine i o kontracepciji.