HPV


                                           


Znanstveno je dokazano da je HPV uzročnik raka na grlići maternije, a Prof.dr. Zurhausen dobio je Nobelovu nagradu iz medicine za ovo otkriće. Učestalost infekcije u populaciji kreće se oko 75%, znači da je infekcija česta, ali ne i neizlječiva ukoliko se redoviti posjećuje ginekologa i radi PAPA test, koji upozorava na mogućnost infekcije HPV-om, a sam virus dijagosticira genotipizacijom, uzimanjem brisa sa grlića maternice, i određivanjem genoma virusa PCR genotipizacijom.

Infekcija humanim Humani papiloma virusom (HPV) jedna je od najraširenijih spolno prenosivih bolesti. HPV virus može uzrokovati dobroćudne promjene - kondilome, ali i zloćudne promjene - cervikalnu intraepitelnu neoplaziju (CIN) i karcinom vrata maternice. Karcinom vrata maternice drugi je najučestaliji karcinom kod žena. Ovaj karcinom gotovo je u potpunosti uzrokovan prisutnošću HPV-a, posebice visokorizičnih podtipova HPV-16 i HPV-18. S obzirom na njihov potencijal izazivanja zloćudnih promjena (maligni potencijal), HVP viruse dijelimo u tri skupine:


HPV niski rizik - 6, 11, 40, 43, 44, 54, 70 - uzrokuju šiljaste kondilome (dobroćudne promjene)

HPV srednji rizik - 31, 33, 35, 39, 51, 52 - uzrokuju CINI i CIN II premaligne promjene

HPV visoki rizik - 16, 18, 45, 56, 58, 59, 68, 73, 82 - uzrokuju CINIII/CIS (carcinoma in situ) promjene i invazivni karcinom vrata maternice.


                                  


HPV virus

Ukupno je poznato više od 100 podtipova HPV-a, no samo je njih dvadesetak povezano s promjenama anogenitalne regije, zbog čega je točna genotipizacija podtipova HPV virusa iznimno važna.


CIJEPLJENJE PROTIV HPV-a

Kako se rak vrata maternice neće razviti bez prisutnosti virusa HPV-a, cijepljenje protiv HPV-a bi trebalo spriječiti razvoj raka vrata maternice. Danas su dostupna dva cjepiva koja bi zaštitila žene od 2 najučestalija tipa HPV-a, tip 16 i 18, koji uzrokuju oko 2/3 slučajeva raka vrata maternice i mnoge nepravilne nalaze Papa testa. Osim toga, jedno od cjepiva također sprečava infekcije HPV-om tipova 6 i 11 koji uzrokuju većinu genitalnih bradavica.

Postojeća cjepiva su se pokazala izrazito sigurnima i vrlo učinkovita u sprječavanju infekcije HPV-om tipova za koje su namijenjena i nešto slabije štite od nekoliko drugih tipova HPV-a. Međutim, ova cjepiva ne štite od svih tipova HPV-a koji su povezani sa razvojem raka vrata maternice tako da probir ostaje i dalje najvažniji način zaštite od raka vrata maternice kojega mogu uzrokovati i drugi tipovi HPV-a.

Oba cjepiva dizajnirana su prije svega tako da spriječe prvobitnu infekciju HPV-om i najdjelotvornija su kod žena koje još nisu bile izložene infekciji, a to je najčešće u adolescentnoj dobi prije prvih spolnih odnosa.

Provođenje školskog programa cijepljenja svih djevojčica važna je nacionalna strategija kontrole raka vrata maternice.

Muškarci također mogu biti zaraženi HPV-om i prenijeti ga svojim partnericama. U tijeku su istraživanja koja će utvrditi učinkovitost sprječavanja infekcije i nastanka bolesti kod muškaraca.

Cijepljenje protiv HPV-a važan je napredak u borbi protiv raka vrata maternice. Zajedno, organizirani program probira raka vrata maternice i cijepljenje protiv HPV-a pružit će najučinkovitiju zaštitu protiv raka vrata maternice.


U Hrvatskoj, djevojke i žene se mogu cijepiti protiv HPV-a prema osobnom nahođenju.