Praćenje trudnoće


                                           Prvi pregled ( oko 6 - tjedna) je i ujedno potvrda vitalne i uredne trudnoće, što se vidi ultrazvukom. Mjerenje duljine ploda (tjeme-trtica ploda (CRL)), potvrda otkucaja srca ploda te prisutnost žumanjčane vrećice su ono na što ginekolog obraća pozornost. Prvi pregled se sastoji od vaginalnog pregleda, UZV-a, PAPA testa-a te laboratorijskih pretraga: KKS, urin, sediment, OGTT,  KG, Rh faktor, testovi senzibilizacije, markeri hepatitisa, TOKSOPLAZMA, TPHA, Rizičnim skupinama trudnica se preporučaju i pretrage na spolno prenosive bolesti i eventualno pretrage na različite infektivne agense (npr. TORCH test).

Drugi pregled ( oko 10 - tog tjedna) se svodi samo na ginekološki pregled te ultrazvuk pri kojem se potvrđuje uredan rast i razvoj ploda.

Treći pregled je posebno važan: obavlja se između 11. - 14. tjedna trudnoće. Tom prilikom je preporučeno učiniti kombinirani probir, što predstavlja kombinaciju ultrazvučnog pregleda - posebno mjerenja nuhalnog (vratnog) nabora ploda te laboratorija - biokemijskih markera, koji u kombinaiciji daju statističku vjerojatnost za najčešće nepravilnosti razvoja ploda od kojih je najpoznatiji Down-ov sindrom. Postoje slični testovi koji se mogu raditi i kasnije u trudnoći no njihova točnost je značajno niža od kombiniranog probira.

Četvrti pregled je u pravilu rutinski ginekološki pregled i eventualno ultrazvuk.

Peti pregled je iznimno bitan: radi se sa oko 20 tjedana trudnoće i tada je idealno vrijeme za detaljni ultrazvučni pregled - probir na fetalne anomalije (anomaly scan).

Šesti pregled je  rutinski- ginekologu je bitno naći primjeren rast djeteta te zatvoreni grlić maternice.

Sedmi pregled - uz klasični pregled obično se oko 28. tjedna ponavlja laboratorij - kompletna krvna slika, kako bi se vidjele vrijednosti hemoglobina, hematokrita te MCV-a - radi moguće  anemije i vrijednosti trombocita (radi mogućih poremečaja broja trombocita). Ukoliko je potrebno, ponavlja se i OGTT test. Rh negativnim trudnicama se ponavljaju testovi senzibilizacije.

Osmi pregled (oko 32.  tjedna) Zatvorenost porođajnog kanala (grlića maternice), dobar rast djeteta i primjerena količina plodne vode su glavni interesi ginekologa.

Deveti pregled (oko 36.  tjedna) u kojem se uz rutinski ginekološki pregled preporuča učiniti obrisak međice na streptokok grupe B (BHSB). Pozitivan nalaz na BHSB znači kako će se tijekom porođaja provesti antibiotska zaštita majke a posljedično i djeteta od infekcije tim streptokokom. BHSB u djece može izazvati iznimno jake, septičke infekcije.

Deseti pregled (oko 40. tjedna) obavezno u trudničkoj ambulanti nadležnog rodilišta ima za cilj potvrditi dobro opće stanje djeteta CTG aparatom, amnioskopijom, i uobičajenim vaginalnim pregledom. Daljnji pregledi su obično u svaki drugi dan, ovisno o nalazu CTG-a i amnioskopije učestalost pregleda određuje bolnički ginekolog,  sve do ostanka u rodilištu.Prenatalni probir


Downow sindrom je najčešći uzrok mentalne retardacije u ljudi, Javlja se 1:700 rođene djece, Genetička osnova ovog poremećaja je višak na 21. Paru kromosoma-trisomija 21, češća je u kasnijoj životnoj dobi, no određen rizik postoji i u mladih žena.

Jedini način da se dokaže Sy Down je primjena jedne od dijagnostičkih metoda, najčešće rane amniocenteze između 15.-18.tjedna ili biopsije korionskih resica (CVS) između 11.i 14. tjedna. Obje metode su invazivne i izvode se pod direktnom kontrolom ultrazvuka. Indikacije za izvođenje su : trudnice starije od 36 g, pozitivni ultrazvučni biljezi: nuhalni nabor, nosna kost, frontomaksilarni kut) i biokemijski biljezi.

ULTRAZVUČNI BILJEZI: nuhalni nabor predstavlja sloj tekućine koja se nakuplja na stražnjem dijelu vrata ploda, imaju ga svi plodovi ali u slučaju Sy Down debljena je veća od 2,5 cm. Osjetljivost 80%.BIOKEMIJSKI BILJEZI: slobodni beta HCG je u Sy Down povišen, a razina PAPP  (plazmatski protein trudnoće) je snižena. Osjetljivost 60%.KOMBINIRANI PROBIR:istovremenom primjenom ultrazvučnih i biokemijskih biljega osjetljivost se povećava na 90 %.Konačni rezultat testiranja se izražava kao STATISTIČKI RIZIK POJAVE SY DOWN A NE KAO KONAČNA DIJAGNOZA. Kombinirani probir radimo između 11.-14. Tj. Ultrazvučni podaci i serum se šalju u laboratorij u Zagreb, a nalazi dobivaju već drugi dan. Na temelju pristiglih podataka nakon razgovora sa trudnicom  odlučujemo da li želi ranu amniocentezu.

U 16.-18. tjednu mogu se raditi i DOUBBLE I TRIPPLE TEST, koji se rade 4 tjedna kasnije pa se trudnice radije odlučuju za KOMBINIRANI PROBIR  12 tjedana.